Xypex

21.09.2012 11:34

Jsem majitelem nového rodinného domu a chtěl jsem jej během stavby důkladně zaizolovat proti spodní vodě. Byla mi doporučena krystalická hydroizolace Xypex, která má velmi dobré izolační vlastnosti, a navíc chrání beton před mechanickým poškozením. Dům nyní stojí a problémy s vlhkostí nemám, sklep je krásně suchý a spodní voda už mě netrápí. Ale! O několik měsíců později jsem se dozvěděl, že na trhu je k dostání ještě jiný přípravek se stejnými vlastnostmi, jmenuje se Sikkaton. A jaké bylo moje překvapení, když jsem si spočítal, že moje náklady na zaizolování domu mohly být poloviční.

Myslím, že spousta lidí ani netuší, že taková možnost na našem trhu existuje, a proto jsem se rozhodl o svou zkušenost se podělit a pomoci tak ostatním ušetřit       náklady při izolaci   .   Zjistil jsem si nějaké informace a v následujícím textu je uvádím.

Co je Xypex a Sikkaton?

Jedná se o hydroizolace, tj. přípravky s izolačními vlastnostmi proti vodě, ropným produktům a některým chemikáliím. Oba mají shodné způsoby použití a jejich vlastnosti jsou taktéž velice podobné. V následující tabulce je přehled některých jejich vlastností, jako je odolnost proti chemikáliím či voděodolnost, a samozřejmě srovnání cen.

Název produktu Odolnost proti chemikáliím Voděodolnost
Sikkaton B pH > 5 0,7 MPa
Xypex - Concentrate pH 3 - 11 0,8 MPa
Xypex - Modified pH 3 - 11 1,2 MPa
Balení Cena/balení Spotřeba/m2 Cena/kg Cena/m2
25kg 2722,- 0,8-1 kg/m2 109,- 109,-

25kg

5kg

5500,-

1150,-

0,65-1kg/m2

220,-

230,-

220,-

230,-

25kg 4250,- 0,6-0,8kg/m2 170,- 136,-

 

Využítí hydroizolačních přípravků při izolaci betonu

Cílem přípravků na bázi krystalických hydroizolací je zamezit pronikání vody a jiných kapalin do struktury betonu. Díky tomu jsou velice oblíbené při izolaci betonových konstrukcí. Hojně využívané jsou u základů starších i nových budov, dále u staveb podzemních, například garáže, tunely, kanalizace. Časté využití naleznou i u vodou velice namáhaných konstrukcí, mezi něž patří odpadní jímky či nádrže na pitnou vodu.

Aplikace

Před aplikací je nutno povrch nejprve řádně upravit a zbavit nečistot, nátěrů, spár větších než 0,4 mm. Na beton se poté nanáší směs připravená smícháním přípravku s vodou, případně se sype přímo na čerstvý beton. Voda je nezbytnou součástí procesu prorůstání krystalů do betonové konstrukce. Beton je tedy nutné navlhčit před aplikací a pravidelně vlhčit i po aplikaci, aby mohly krystaly prorůst až do hloubky 6cm. Absence vody může způsobit nedostatečnou izolaci proti vodě a ostatním kapalinám, proti kterým chceme beton chránit.

 

Údaje jsou převzaté z informačních materiálů společností Realsan a Nekap, dodávajících výrobky na náš trh.

 

Chrobák